Een geregistreerd partnerschap is een manier om de relatie tussen jou en je partner officieel vast te leggen. Het heeft veel weg van een huwelijk, maar er zijn belangrijke verschillen. Een van de grootste verschillen is de erkenning van het geregistreerd partnerschap in het buitenland. Het huwelijk wordt eigenlijk overal ter wereld erkend, maar dat geldt niet voor het geregistreerd partnerschap of de samenlevingsovereenkomst.
In veel Europese landen is het mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Wat de inhoud van het geregistreerd partnerschap is en wat het betekent voor jullie als partners kan per land enorm verschillen. Zo zijn er verschillen in de rechten en plichten die partners hebben. Ook wordt een geregistreerd partnerschap dat is aangegaan in het ene land niet altijd in andere landen erkend. Bovendien is het geregistreerd partnerschap in sommige Europese landen slechts bedoeld voor stellen van hetzelfde geslacht. Voorbeelden van landen waar het geregistreerd partnerschap niet wordt erkend, zijn:
- Roemenië
- Slowakije
- Bulgarije
- Litouwen
- Letland
- Polen
Het feit dat het geregistreerd partnerschap in deze landen niet wordt erkend, wil niet zeggen dat jullie niet als partners worden beschouwd. Binnen de EU word je namelijk beschermd en wordt een geregistreerd partnerschap beschouwd als bewijs van een duurzame relatie. Het kan echter wel gevolgen hebben voor het erfrecht.
Buiten de Europese Unie zijn de wetten en regels van het gastland van toepassing. Mocht je bijvoorbeeld willen emigreren, dan is het erg verstandig om vooraf te bekijken of jullie geregistreerd partnerschap erkend wordt in het land waar jullie naartoe willen en welke gevolgen hierbij komen kijken. c