Vooruitbetaling bij de online aanvraag van een akte kan risico’s met zich meebrengen als dit loopt via derden/tussenpersonen. Hier zijn drie redenen waarom je voorzichtig moet zijn met het vooraf betalen van dergelijke diensten:
- Gebrek aan zekerheid over de kwaliteit van de dienst/aanbieder
Als je vooraf betaalt, heb je minder onderhandelingsmacht en controle over de kwaliteit van de dienstverlening. Mocht de geleverde akte niet aan je verwachtingen voldoen of niet correct zijn uitgevoerd, dan kan het moeilijker zijn om correcties, aanpassingen of zelfs restitutie te verkrijgen nadat de betaling al is gedaan. - Complexiteit en wijzigingsbehoeften
Bij juridische documenten, zoals akten, kan het vaak voorkomen dat er na de eerste versie wijzigingen nodig zijn op basis van nieuwe informatie of gewijzigde omstandigheden. Als de betaling al is verricht, kan het ingewikkelder zijn om deze aanpassingen door te voeren zonder extra kosten. Dit kan leiden tot extra uitgaven of een minder flexibele dienstverlening. - Risico op fraude
Het internet biedt veel mogelijkheden, maar ook veel risico’s, waaronder fraude. Websites die vooruitbetaling vragen voor het aanvragen van een akte kunnen onbetrouwbaar zijn. Zonder de dienst eerst te hebben ontvangen, loop je het risico geld te verliezen aan frauduleuze aanbieders die nooit de beloofde diensten leveren. Het is essentieel om de legitimiteit en de reputatie van de aanbieder te verifiëren voordat je enige betaling verricht. Ben je online opgelicht? Kijk dan eens op https://www.fraudehelpdesk.nl.
Om deze redenen is het verstandig om een aanbieder te zoeken waarbij je pas betaalt na levering van de dienst, waardoor je meer zekerheid en bescherming hebt gedurende het proces.
Check ook of de aanbieder is aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), dat geeft je meer zekerheid. Checken kan hier https://www.notaris.nl/page/zoek-een-notaris. Onze vermelding ziet er bijvoorbeeld zo uit: https://www.notaris.nl/vestiging/smartlegal-notariaat-utrecht.